Gegroeid vanuit persoonlijke ervaring
Mijn verhaal ...

Filmpje:

 


Robbie kende heel wat gezondheidsproblemen in zijn jonge leventje. Eerst een aangeboren hartafwijking waardoor hij verschillende operaties moest ondergaan en later, op 6 jarige leeftijd, bleek hij ook nog een hersentumor te hebben. Een donderslag bij heldere hemel. Voor hem maar ook voor mij. Als mama kreeg ik enorm veel te verwerken. Hoe moest ik dit aan mijn kind uitleggen? Wat kon ik vertellen zonder hem bang te maken? Wat wist ik eigenlijk zelf over de ziekte en was alle informatie die ik te horen kreeg wel correct? Zou hij weer beter worden? Hoelang zou de behandeling duren? Wat zouden de gevolgen zijn? Hoe kon ik hem zo veel mogelijk betrekken bij de beslissingen die genomen moesten worden? Een heleboel vragen dus maar gelukkig waren er de artsen, de verpleegkundigen én was er Chemo-Kasper.

Chemo-Kasper

'Kijk, ik heb een tekening van je gemaakt. Stel je eens voor dat je lichaam een klein huis is. Om je heen zit huid - net als de muren van een huis. Achter je huid zitten kamers en gangen - net als in een huis. De muren van een huis zijn opgebouwd uit stenen en je huid is opgebouwd uit cellen. Alles in je lichaam bestaat uit cellen ...' uit Chemo-Kasper en zijn jacht op de slechte kankercellen.

In het jaar dat Robbie zijn kankerbehandeling kreeg, in 2006, werden slapen maar ook lezen zijn favoriete bezigheden. Oma las voor uit Pinkeltje en mama uit Chemo-Kasper. Robbie raakte helemaal in de ban van het celletjes-verhaal dat werd opgeluisterd met grappige en expressieve tekeningen. Dit boekje ging over hém, over zíjn leven en over wat hij op dat moment meemaakte. We hebben Chemo-Kasper oneindig vaak gelezen.

Met Robbie ging het gelukkig steeds beter en na ruim een jaar kon hij geleidelijk aan opnieuw naar school. Chemo-Kasper ging mee :-). Ook met mij ging het inmiddels weer beter en kon ik me weer focussen op mijn job als grafisch vormgeefster. Er was weer tijd voor leuke dingen. Via mijn partner die werkzaam is bij een farmaceutisch bedrijf hoorde ik wel eens over projecten die ontwikkeld worden om patiënten beter te ondersteunen. Omdat kinderboeken schrijven altijd al een droom was, begon ik hier steeds vaker over na te denken. Ik dacht eraan om medisch geïnspireerde kinderboeken te gaan maken. Ik wilde gaan schrijven en tekenen over celletjes en moleculen, over hormonen en enzymen, over transmitters en receptoren, maar voor de allerkleinsten. Zoals in Chemo-Kasper. Ik wilde moeilijke medische thema's gaan vertalen naar kindertaal, maar met veel optimisme en vrolijkheid. Voor de realisatie zou ik op zoek gaan naar partners die mee willen investeren in patiëntenondersteuning en de boekjes kunnen verdelen onder artsen, verspreid over meerdere ziekenhuizen. Met de opbrengst zou ik dan nieuwe boekjes ontwikkelen. Zo is Noozi in 2011 ontstaan.

 

Vandaag kan je me terugvinden tussen de starters van Corda-Incubator. Corda-Incubator is een open werkplek waar ik warm ben ontvangen en waar het heel fijn werken is. Dat ze zichzelf het kloppend hart op de Corda Campus noemen kan ik alleen maar beamen. Sinds september heb ik op deze inspirerende locatie een flex-desk. Ik schrijf en teken dus niet meer van thuis uit, maar tussen allemaal enthousiastelingen die bouwen aan een betere toekomst. Supermotiverend!

 

^ terug naar boven


 

Je kan me sinds kort ook volgen via instagram:

 

 

Over Robbie

 

Robbie bracht veel tijd door in het ziekenhuis.
Maar we hebben er ook goede herinneringen
aan en we zijn er fantastisch verzorgd.

Vandaag gaat het erg goed met Robbie.
Ondanks zijn beperkingen geniet hij terug
volop van het leven.
En lezen doet hij supergraag.

Robbie is een doorzetter, een vechter
en onze allerliefste schat!

 

 

 

 

 

 

 

^ terug naar boven


In de pers

 

Maart 2018, in het nieuws met 'Kijk, mijn organen'.

 

Oktober 2006, vliegen met Thomas Cook

 

Op kamp in juli 2007

 


^ terug naar boven

Contact & info: esther@noozi.be

+32 (0)478 771 885

 

Laatst bijgewerkt op 28/02/2018

© by Noozi
http://www.noozi.be
Copyright © tekst en illustraties Esther Lekanne

Niets van deze website of uitgegeven boekjes mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, mail, pdf
of welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever: esther@noozi.be

 

 

Header image