Schrijf je hier in voor Noozi nieuws

Nieuws

 

23 februari 2018

Kijk, mijn organen, over orgaan- en weefseltransplantaties

Oef. Een zwaar en moeilijk thema dacht ik in eerste instantie toen mij door vzw Bas gevraagd werd om eens na te denken om een boekje te ontwikkelen over orgaandonatie. Het had met overlijden en verdriet te maken en ik moest dus op zoek naar een manier om dit in te passen in het Noozi-concept.

Het verhaal van Bas, een jongetje van elf dat in 2016 orgaandonor werd na een mislukte harttransplantatie greep me erg aan. Onze Robbie was geboren met een hartafwijking maar dat we hem omwille van een falend hart zouden hebben moeten afgeven kon ik me maar moeilijk voorstellen. In de periode dat Robbie in behandeling was voor zijn hersentumor heb ik er natuurlijk wel regelmatig bij stilgestaan. Dat kinderen aan kanker kunnen overlijden is door iedereen wel geweten maar dat kinderen kunnen overlijden aan orgaanfalen? Nee, daar had ik nog niet echt over nagedacht. En waarschijnlijk velen met mij.

Ook had ik het programma dat Cathérine Moerkerke over Basje had gemaakt en dat was uitgezonden op vtm niet gezien. Terwijl ik me begon te verdiepen in het onderwerp kwamen er gaandeweg toch ook heel wat positieve elementen naar boven. Er was namelijk ook 'levende' donatie. En naast organen horen ook weefseltransplantaties, bloedtransfusies, prothesen en transplantaties met eigen weefsel bij dit thema. Dit werd dus het uitgangspunt voor mijn boekje. Niet de donaties maar de vele soorten transplantaties zouden het hoofdthema worden. En het verhaal van Bas, die door zijn orgaandonatie vier mensenlevens had gered, zou ik opnemen op het einde. Tenslotte was zijn plan om zelf donor te willen zijn, mocht zijn eigen transplantatie mislukken, echt een superplan geweest. Zo stoer van hem! Ook de doelstelling van de vzw om orgaandonatie bespreekbaar te maken vond ik heel belangrijk.

Ik probeerde me dus voor te stellen hoe je hier met kinderen over kon praten. Omdat ik graag toch wat afstand wilde bewaren van het idee om kinderen met een overlijden te confronteren, heb ik de donoren in het boekje afgebeeld als een beertje. Ook het probleem van afstoting heb ik proberen af te beelden op een begrijpelijke en positieve manier.

Ik hoop heel erg dat ik geslaagd ben in mijn opzet. Vzw Bas, de mama van Bas, de arsten en de coördinatoren van het transplantatiecentrum van UZ Leuven hebben alvast heel enthousiast gereageerd. Nu nog het financiële plaatje rondkrijgen en dan mogen we weeral fier zijn op een mooie realisatie. Ra, ra, razend spannend allemaal.

Esther Lekanne

______________________________________________________________________________________

 

2 januari 2018

De boekjes 'Kijk, mijn hart' voor diverse diensten kindercardiologie, zullen verdeeld worden door de vzw BAS,STOERE STRIJDER

Bij wijze van kerstcadeautje start de vzw BAS, STOERE STRIJDER deze week aan haar ziekenhuizenronde om de boekjes Kijk, mijn hart te bezorgen aan de diverse diensten kindercardiologie. De vzw heeft de boekjes laten herdrukken op vraag van deze diensten omdat kindjes met een ziek hart met heel veel vragen zitten.

Meer info over de vzw van Basje vind je hier: http://www.basstoerestrijder.be

Esther Lekanne

______________________________________________________________________________________

 

24 oktober 2017

Grote stap voor Noozi: nieuwe werkplek op de Corda Campus in Hasselt

Sinds 1 september kan je Noozi terugvinden tussen de andere starters van Corda-Incubator. Corda-Incubator is een open werkplek waar ik warm ben ontvangen en waar het heel fijn werken is. Dat ze zichzelf het kloppend hart op de Corda Campus noemen kan ik alleen maar beamen. Zo'n twee maanden ondertussen, heb ik op deze inspirerende locatie een flex-desk. Ik schrijf en teken dus niet meer van thuis uit, maar tussen allemaal enthousiastelingen die bouwen aan een betere toekomst. Super motiverend!

http://www.cordacampus.com/nl/bedrijven/noozi

Esther Lekanne

______________________________________________________________________________________

 

20 april 2017

Kijk, mijn rug, voor kinderen met een scoliose of een kyfose

Een rug moet mooi recht zijn maar bij sommige kinderen zit er een rare bocht of verdraaiing in hun wervelkolom, of zit er een foutje in één of meerdere wervels. Als jij daarom een korset draagt of geopereerd moet worden aan je rug, dan is dit boekje zeker iets voor jou.

______________________________________________________________________________________

Hoe leg je aan een kind een rugoperatie uit?

Robbie kreeg begin maart een scoliose-fusie. Hierbij werden enkele van zijn lendenwervels aan elkaar vastgemaakt. De operatie is heel goed verlopen. Op het boekje 'Kijk, mijn rug' heeft hij moeten wachten tot na zijn operatie. Ik heb het namelijk pas deze week helemaal afgewerkt en hij was erbij toen we het gisteren aan de dokter hebben afgegeven om het te laten nalezen. We vinden het allebei elke keer weer heel spannend en wachten vol ongeduld op reactie.

Esther Lekanne

______________________________________________________________________________________

 

maart 2016

Kijk, ik adem, voor kinderen met astma

Je longen halen zuurstof uit de lucht maar in de lucht zitten ook vuile stofjes zoals huisstof, fijnstof, stuifmeel, microben, virussen, enz. Gelukkig maken de schoonmaakploegen in je lichaam alles weer schoon. Maar als je astma hebt gaan longcellen, trilhaartjes en slijmvliezen overreageren. Wil je weten wat er precies in je lichaam gebeurt? Dan is dit adembenemend celletjesverhaal zeker iets voor jou.

______________________________________________________________________________________

Allergisch astma, uithoudingsastma, stressgerelateerde astma...

Niet zo lang geleden las ik een artikel over een onderzoek waaruit zou blijken dat kinderen die tijdens hun eerste levensmaanden opgroeien op een boerderij minder kans hebben om astma en allergieën te ontwikkelen. (Zie artikel 'Boerderijstof beschermt tegen astma en allergieën - De Standaard.)

In het artikel is er enkel sprake van omgevingsfactoren maar vaak komen kinderen met astma uit families waar astma frequenter voorkomt. Erfelijkheid speelt dus ook een belangrijke rol. En dan is buitenspelen niet altijd even vanzelfsprekend. Of logeren bij een vriendje waar ze thuis een hond hebben. Of 's morgens, in het voorjaar of in de herfst, naar school fietsen, enz...

Astma hebben heeft een aantal consequenties en patiëntjes moeten zich aanpassen. Om kinderen uit te leggen waarom bepaalde voorzorgsmaatregelen en medicatietrouw zo belangrijk zijn heb ik het boekje 'Kijk, ik adem' ontwikkeld.

Esther Lekanne

______________________________________________________________________________________

 

 

maart 2015

Kijk, zoveel suikers, voor kinderen met diabetes type 1 of 2

Wat is diabetes mellitus? Wat zijn trage suikers en welke organen spelen een rol in de spijsvertering? Wat is insuline? En wat precies zijn de functies van je alvleesklier? Je komt het allemaal te weten aan de hand van het feestje in je buik. Waar is dat feestje? Hier is dat feestje.

______________________________________________________________________________________

Een stapje verder

De Noozi-boekjes waren tot nu toe telkens gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Het boekje Kijk, Zoveel Suikers gaat over diabetes. Een thema waar ik nauwelijks mee te maken heb gehad maar dat wel goed aansluit bij mijn eerste boekje, over een tekort aan eigen groeihormoon. Omdat zowel diabeteskindjes als groeihormoonkindjes dagelijks hormoontjes moeten spuiten leek het me dus een leuke uitdaging om het diabetes-thema aan te snijden. Het was deze keer wel ietsje moeilijker. Ik heb veel opgezocht, veel gelezen en veel positieve energie gehaald uit Het Groot Diabetesboek dat in Nederland tot stand is gekomen in samenwerking met De Kinderkliniek in Almere. Een mooi en knap boek voor diabeteskinderen, jongeren, ouders en familie.

Met Kijk, Zoveel Suikers probeer ik de hele kleintjes aan te spreken, 4, 5, 6... tot ±12 jaar. Ik ga deze keer ook een stapje verder dan in mijn vorige boekjes. Ik heb namelijk mijn verbeelding nog meer laten spreken om het diabetes-verhaal nog duidelijker, nog grappiger en nog speelser te maken. Ik denk dat het resultaat er mag zijn en dat het een heel leuk, vrolijk en erg toegankelijk (voor)leesboekje is geworden dat heel duidelijk uitlegt wat diabetes is.

De manier waarop ik celletjes gebruik in mijn verhalen en hoe ik ze teken, heb ik ook in dit boekje doorgetrokken maar met net iets meer schwung, kleur en pit deze keer. Het was trouwens heel leuk om de binnenkant van de maag en de dunne darm te tekenen :-).

Het verhaal van het sleuteltje heb ik bewust niet gebruikt. Insuline zou namelijk een soort van sleuteltje zijn dat celdeurtjes openmaakt waardoor insuline naar binnen kan. Maar het begrip sleuteltje vond ik wat achterhaald. Ik wilde daarom aanvankelijk iets doen rond begrippen zoals code of wachtwoord zoals je vindt op ipad- of computerspelletjes. Maar er was ook nog het fenomeen van de receptoren. Elke cel heeft receptoren die ontvankelijk zijn voor bepaalde types hormonen. Best ingewikkeld. En omdat ik nu net een jong publiek wil aanspreken heb ik geprobeerd om het nóg eenvoudiger te maken. Uiteindelijk hebben de insulines in mijn boekje geen sleuteltje gekregen maar heb ik van hen HBV's gemaakt. HBV's??? Ja, "Héél Belangrijke Vrienden".

Ook deze keer ga ik het weer laten nalezen door enkele medewerkers en artsen van UZ Leuven. Wachten op hun feedback is ook nu weer reuzenspannend! Ben ook jij benieuwd naar het diabetes-verhaaltje? Stuur gerust een mailtje naar esther@noozi.be en ik laat je met veel plezier een digitale versie lezen.

Suikerzoete groeten en tot een volgende nieuwsbrief,
Esther Lekanne

______________________________________________________________________________________

< terug

 

september 2014

Kijk, mijn hart voor kinderen met een aangeboren hartafwijking

Er bestaan zo veel verschillende vormen van hartziekten, hartafwijkingen en hartstoornissen dat ze soms moeilijk te begrijpen zijn. Kijk, mijn hart legt de basiswerking van het hart uit en verklapt het verschil tussen rood en blauw bloed. Kaboem, kaboem... bloedstollend spannend!

______________________________________________________________________________________

Voor ziekenhuizen en kinderartsen

Ziekenhuizen en kinderartsen kunnen Noozi-boekjes gebruiken als extra ondersteuning voor hun patiënten.

______________________________________________________________________________________

Voor bedrijven en patiëntenorganisaties

Bedrijven en patiëntenorganisaties kunnen een positieve bijdrage leveren aan de manier waarop we kinderen kunnen inlichten en voorbereiden op onderzoeken en ingrepen.

Op de achterkant
van de boekjes:

- uw bedrijfsnaam & logo
- uw adresgegevens
- uw website
- andere nuttige info

 

Contact:info@noozi.be

______________________________________________________________________________________

Verschenen ook:

Kijk, ik groei
Kijk, ik ben sterk
Kijk, mijn hoofd

 

______________________________________________________________________________________

Stuur gerust door naar mensen die je kent.

______________________________________________________________________________________

Contact & info: esther@noozi.be
Henegauwlaan 22, B3500 Hasselt,
btwnr. BE 0833.372.233

© by Noozi

Laatst bijgewerkt op 23/02/2018

 

Wie is Noozi

>> Boekjes

>> Realisaties

>> Nieuws

Noozi persoonlijk & contact